Posted in CO2, Fijnstof, Mensen, Nieuws

Check de lucht in jouw stad!

Een op de 8 mensen op aarde gaat dood door fijnstof (in het Engels particulates genoemd). De twee belangrijkste types fijnstof zijn: PM2.5, PM10. Ze heten zo omdat het kleine deeltjes zijn die 2.5 micrometer groot zijn en 10 micrometer groot. Als er meer dan 12 microgram van fijnstof per kubieke meter in de lucht zit is het gevaarlijk voor je gezondheid. De krant The New York Times heeft een interactieve pagina gepubliceerd waarop je de hoeveelheid fijnstof PM2.5 kan vinden in jouw stad. In Antwerpen waar ik woon was de lucht op de slechtste dag van het jaar ongezond, namelijk 88 microgram per kubieke meter.

En in Amsterdam, waar ik geboren ben, was het vergelijkbaar.

Maar dat is nog niets vergeleken met New Delhi, de hoofdstad van India. Daar was de situatie extreem genoemd, namelijk 988 microgram per kubieke meter!!!

het hoogste punt van de vervuiling past niet eens op de schermafbeelding!

Dat was dus fijnstof PM2.5. Maar er zijn nog veel meer vieze stoffen die de lucht vervuilen. Denk aan ozon (O3), zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), koolstofmonoxide (CO), en black carbon (BC). Al deze stoffen komen in de lucht als iets brandt (bosbranden, maar ook benzine in de benzinetank van de auto).

Mijn broer Simon is een webpagina aan het bouwen waar je kan checken hoe het met de lucht in jouw stad gaat als je al deze stofjes meetelt (inclusief fijnstof). Om deze webpagina te bouwen heeft Simon https://openaq.org/ gebruikt. Zodra hij ermee klaar is post ik hier een link!

Author:

We are a family from Amsterdam who moved to Antwerp to homeschool our gifted son because homeschooling is illegal in The Netherlands. The blog https://antwerpenhomeschooling.wordpress.com, started in March 2016, was originally created to register our homeschooling experiences, mainly about our son and later also about his little sister as she gets older. Over the years, however, most of my entries have gravitated towards exploring together with Simon as he has developed an insatiable passion for programming, math and science. We have continued to expose him to a great variety of subjects: he has been learning piano and Chinese since age four, has been taking private lessons in French since we homeschool, he likes swimming. Yet it looks like math (and in a broader sense - patterns and systems) is his true calling. He has been teaching himself programming, machine learning, math and physics in a very disciplined, devoted fashion, and has already impressed several professionals with his depth, determination and perseverance. To learn more about Simon also check out his website simontiger.com Simon's younger sister Neva also has her own blog at nevalena.com where she is mainly planning to write about her concerns around plastic pollution and climate change.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s